Mzdové účtovníctvo

Agenda mzdového účtovníctva nie je len o správnom výpočte mzdy, ale aj o mzdovom a s tým súvisiacom právnom poradenstve. Väčšinou podnikateľov zaujíma, kedy môže “zamestnať” živnostníka namiesto pracovného pomeru, vplyv dávok zo sociálneho poistenia (napríklad predčasný dôchodok alebo materské) alebo ako nastaviť systém zamestnaneckých akcií (tzv. ESOP).

Mzdové účtovníctvo

Klientom poskytujeme služby štandardného mesačného poradenstva a služieb mzdového účtovníctva ako aj služby pomoci pri automatizácií procesov v mzdovej agende s cieľom eliminovať manuálne aspekty niektorých fáz súvisiacich postupov. V tejto súvislosti pre klientov preto zabezpečujeme:

  • komplexné vedenie mzdovej agendy tzv. “payroll”;
  • pomoc s automatizáciou procesov súvisiacich s mzdovým účtovníctvom a vykazovaním;
  • poradenstvo v súvislosti so zdravotným a sociálnym poistným pre zamestnávateľa ako aj individuálne pre zamestnancov;
  • poradenstvo pri nastavovaní zamestnaneckých akcií a opčných plánov (ESOP);
  • poradenstvo pri využívaní “živnostníkov” a iných kontraktorov ako pracovnej sily namiesto zamestnancov;

Automatizácia

Snažíme sa s klientmi komunikovať a procesne nastavovať odovzdávanie informácií o dochádzke a platových špecifikách tak, aby sa automaticky dostávali do účtovného softvéru. Chceme, aby mal klient prístup k týmto informáciám a vedel si online sledovať aktuálny stav svojej zamestnanosti v kontexte všetkých relevantných detailov (napr.: nevyčerpaná dovolenka, rezervy, pohyblivá pracovná doba a podobne). Zároveň pomáhame klientom pri implementácií účtovných IT riešení a konzultujeme ich využívanie v praxi pre potreby účtovníctva spoločnosti a súvisiacej administratívnej agendy.

Odvodové poradenstvo

Nielen pre zamestnancov individuálne, ale aj pre zamestnávateľ sú informácie ohľadom odvodových povinností ako aj pravidiel pre výplatu jednotlivých dávok zo sociálneho poistenia dôležité pre prijatie kvalifikovanejšieho rozhodnutia. Pre ten účel sa sústreďujeme na individuálne poradenstvo napríklad v súvislosti s výpočtom a nastavením materskej alebo dopadov nárokov na predčasný starobný dôchodok a podobne. Vnímame to ako nevyhnutnú súčasť služieb moderného účtovníka.

Zároveň sa venujeme aj ďalším súvisiacim témam:

  • porovnávanie dopadov na materské/dôchodok pri zamestnancoch a pri kontraktoroch (napríklad živnostníkov); alebo
  • nastavenie odmeňovania zamestnancov a kontraktorov s ohľadom na optimalizáciu zdravotného a sociálneho poistenia.

Prepojenie na pracovné právo

Mzdová problematika nie je komplexne uchopená, pokiaľ súčasťou poradenstva nieje aj právne poradenstvo. A preto našim klientom na účtovníctvo štandardne pomáhame  v pracovnoprávnych veciach. Zákonník práce spolu s povinnosťami v oblasti zdravotného a sociálneho poistenia vedia významne znepríjemniť faktickú ako aj finančnú pozíciu zamestnávateľa v kľúčových momentoch. Snažíme sa preto klientom poskytnúť relevantné právne, daňové a mzdové poradenstvo a účtovníctvo pod jednou strechou.

Naše kurzy a školenia

Pre tých, čo sa chcú vzdelávať

Pre tých, čo sa chcú vzdelávať

KONZULTÁCIE

Osobné konzultácie s

/

KONTAKT

Potrebujete pomôcť alebo poradiť?

Law & Tax
Tomáš Demo
tomas.demo@highgate.sk

Accounting
Peter Šopinec
peter.sopinec@highgate.sk

Crypto
Peter Varga
peter.varga@highgate.sk

POZÝVAME VÁS NA UNIKÁTNU KONFERENCIU